Арганізацыя бясплатнага харчавання
Рацыянальнае харчаванне навучэнцаў-адна з умоў стварэння здароўе зберагалая асяроддзя ў агульнаадукацыйных установах. Недастатковае паступленне пажыўных рэчываў у дзіцячым узросце адмоўна адбіваецца на паказчыках фізічнага развіцця, захворвання, паспяховасці, спрыяе праявам абменных парушэнняў і хранічнай паталогіі. Найважнейшай умовай для падтрымання здароўя, высокай працаздольнасці і цягавітасці чалавека з'яўляецца паўнавартаснае і правільнае харчаванне. Пытанні арганізацыі школьнага харчавання ў апошнія гады выклікаюць павышаную цікавасць. Аснову падыходаў складае ўкараненне новых прынцыпаў і схем харчавання школьнікаў і выкарыстанне сучаснага абсталявання, якое дазваляе пры мінімальных выдатках забяспечыць харчаванне школьнікаў на ўзроўні патрабаванняў сённяшняга дня. Таму адміністрацыя школы надае вялікую ўвагу пытанням жыцця і здароўя дзяцей і падлеткаў. Асабліва цяпер востра паўстала пытанне аб арганізацыі правільнага школьнага харчавання. Харчаванне павінна быць збалансаваным, на працягу дня дзіця павінна атрымліваць неабходны для гэтага мінімум харчовых і мінеральных рэчываў. Калі ўлічыць, што вялікую частку часу дзеці праводзяць у школе, то і паўнавартасна харчавацца яны павінны тут жа.
Збалансаванае харчаванне-адзін з фактараў, адказных за здароўе чалавека. Для дзяцей школьнага ўзросту гэта мае асаблівае значэнне ў сувязі з асаблівасцямі росту і развіцця ў гэты перыяд, а таксама ў сувязі з інтэнсіўнай вучэбнай нагрузкай. Арганізацыя рацыянальнага харчавання навучэнцаў з'яўляецца адным з ключавых фактараў падтрымання іх здароўя і эфектыўнасці навучання ў школе. Працоўны дзень нашага школьніка пачынаецца ў 9 гадзін раніцы, заканчваецца ў 15-16 гадзін. Яго школьныя будні патрабуюць актыўнай мазгавой працы і напружання. Энергетычная падсілкоўванне на перапынку-і зноў у клас. І вельмі важна, каб "падсілкоўванне" складалася з смачнай і здаровай ежы.
У школе праводзіцца пэўная праца па арганізацыі харчавання ў адпаведнасці з сучаснымі патрабаваннямі. Харчаванне адбываецца па прыкладным двухтыднёвым меню. Прадукты заказваюцца і завозяцца ў строга пазначаныя тэрміны.
У меню сістэматычна ўключаюцца стравы з мяса, рыбы, малочныя прадукты, салаты са свежай гародніны, садавіна. У мэтах удасканалення арганізацыі харчавання і для прафілактыкі авітамінозу і ВРВІ ў рацыёне выкарыстоўваецца аскарбінавая кіслата. Выконваюцца патрабаванні да арганізацыі пітнога рэжыму. Кожны дзень вучні атрымліваюць першае, другое, трэцяе, салата садавіну. Санітарныя нормы харчавання выконваюцца не менш, чым на 95%.
На прышкольным участку ў гэтым годзе нарыхтавана цыбуля, морква, буракі. ААТ імя Кутузава прадастаўлена 1500 кг бульбы. Гэта дазволіла знізіць кошт харчавання.
Апытанне паказала, што ўсе вучні і бацькі задаволены станам харчавання.
ПАРАДАК АРГАНІЗАЦЫІ ХАРЧАВАННЯ І ДЗЯЖУРСТВА
- Дзяжурства вучняў і настаўнікаў у школьнай сталовай ажыццяўляецца штодня з панядзелка па пятніцу згодна графіка.
- Адказнасць за дзяжурства па сталовай ускладаецца на дзяжурнага настаўніка па сталовай.
Дзяжурныя навучэнцы абавязаны:
1) сервіраваць сталы, выконваючы эстэтычныя нормы, забяспечваць наяўнасць сурвэтак на сталах;
2) сачыць за арганізацыяй пітнога рэжыму;
3) сачыць за дысцыплінай у сталовай;
4) сачыць за тым, каб пасля прыёму ежы навучэнцы прыбіралі брудную посуд са сталоў;
5) прыбіраць са сталоў астатнюю посуд.
Патрабаванні да знешняга выгляду дзяжурных:
- акуратная прычоска, валасы прыбраць пад хустку (каўпак);
- фартух;
- аднаразовыя пальчаткі;
Савонь Т. В., кухар 4 разраду